maandag 27 februari 2012

Amy Winehouse - Lioness: Hidden Treasures

Postuumalbums, een waardig eerbetoon of gemakkelijk geld verdienen over de rug van een overleden artiest? Die vraag zal niet alleen bij mij rijzen als ik denk aan bijvoorbeeld de postuumalbums van Michael Jackson of (de 25!!) van Tupac. Albums die volstaan met 'nog nooit eerder uitgebracht materiaal'. Allemaal leuk en aardig, maar veelal is dat materiaal niet voor niets nog nooit eerder uitgebracht. Licht bevooroordeeld was ik dus wel toen ik de cd Lioness: Hidden Treasures van Amy Winehouse in mijn cd-speler stopte. 


1. Our Day Will Come
2. Between the Cheats
3. Tears Dry (Original Recording)
4. Will You Still Love Me Tomorrow (2011 version)
5. Like Smoke (featuring Nas)
6. Valerie ('68 Version)
7. The Girl from Ipanema
8. Halftime
9. Wake Up Alone (Original Recording)
10. Best Friends, Right?
11. Body and Soul (Duet with Tony Bennett)
12. A Song for You


Onder andere hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/lioness-hidden-treasures-amy-winehouse-0602527903330

Mijn vermoeden werd deels bevestigd toen ik Lioness een luisterbeurt gaf. De makers hebben echt moeite moeten doen om 45 minuten aan materiaal bij elkaar te sprokkelen om tot een volwaardig album te komen. We horen vroege opnames die nooit naar buiten gebracht zouden zijn als Amy nog onder ons was, er zijn grote artiesten ingeschakeld om de nummers op te fleuren (of te voorzien van genoeg materiaal) en de albumafsluiter is een lo-fi vocaldemo waar snel een nummer omheen gebouwd is.

Nou klinkt dit wellicht wat negatief, maar waar Lioness in uitblinkt is het geven van een realistische kijk in het leven van Amy Winehouse. Amy stond niet bekend om haar compassie of überhaupt overtuiging op het podium en dat hoor je op de cd terug. Op de oude opnames hoor je een Amy die mooi probeert te zingen omdat ze wil dat het goed klinkt. Echter horen we in de recentere nummers de herbekende rauwe stem terug uit de laatste periode van haar leven. Het kon haar allemaal niets meer schelen, klaarblijkelijk zong ze enkel nog om zichzelf te vermaken. Dit album vertelt hoe het levensverhaal van Amy zich ontrafelde.

Het merendeel van het materiaal op Lioness stamt uit de periode tussen 2002 en 2004. Uit deze periode komen 'Halftime' en cover 'Our Day Will Come', maar veel meer dan dat heeft ze niet opgenomen na haar album Back to Black. Van het geplande derde album waren enkel opnames van 'Between the Cheats' en 'Like Smoke'. Laatsgenoemde klinkt als een potentiële wereldhit, ware het niet dat enkel het refrein en wat improvisatie-scat opgenomen waren. De laatste twee jaar van haar leven heeft ze amper nog iets opgenomen, los van 'Body and Soul', haar duet met Tony Bennet en 'A Song for You', een cover van Leon Russell. Helaas is er voor gekozen om 'A Song for You' te voorzien van een nieuw muziekarrangement. Het verhaal gaat dat de vocalen opgenomen zijn in de kelder van Amy, waar zij, zichzelf begeleidend op gitaar, het nummer heeft ingespeeld. Na afloop zou zij in huilen uitgebarsten zijn, omdat de tekst van het nummer te herkenbaar voor haar was. Een mooiere afsluiter dan dat nummer, volledig onge-edit, zou er in mijn ogen niet zijn. Maar helaas, wat rest is een matig album, een matig eerbetoon aan een zangeres die beter verdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten