dinsdag 13 maart 2012

Sinéad O'Connor - How About I Be Me (And You Be You)?

De laatste tijd was enkel kommer en kwel voor de excentrieke Ierse zangeres Sinéad O'Connor. Relatie-, drugs- en imagoproblematiek stapelden elkaar op. Het leek erop dat muziek helemaal geen aandacht meer kreeg, maar gelukkig kan zij naast de drugs, ook de muziek niet met rust laten. Met haar nieuwe cd How About I Be Me (And You Be You)? is ze weer helemaal terug.


1. 4th and Vine
2. Reason With Me
3. Old Lady
4. Take Off Your Shoes
5. Back Where You Belong
6. The Wolf is Getting Married
7. Queen of Denmark
8. Very Far From Home
9. I Had a Baby
10. V.I.P.


Onder andere hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/how-about-i-be-me-and-sinead-o-connor-5016958145026

Hoewel de nummers in essentie gaan over liefde, hypocrisie en ouderschap, zijn ze opmerkelijk luchtig en bevatten ze zelfs zo af en toe een komische noot. Dat Sinéad ook weer een jaartje ouder wordt is totaal niet te horen, haar herkenbare stemgeluid is nog even krachtig als in het begin van haar carrière.

Openingsnummer '4th and Vine' is zo'n luchtig nummer, echter met een sinistere ondertoon. Dat luchtige is direct vervlogen met 'Reason With Me', wat gaat over drugsverslaving. Een prachtig donker en depressief nummer, wat extra ongemakkelijk aanvoelt door de vrolijke opener.

Deze contrasten horen we vaker terug op het album. Het rocky 'Old Lady' steekt bijvoorbeeld erg af tegen het protestlied 'Take Off You Shoes', waarin Sinéad haar gal spuit over de Katholieke Kerk met zijn zedenschandalen. Aan de ene kant houdt dit de aandacht vast, maar aan de andere kant gaat het ergens ook wat irriteren. Sommige contrasten versterken elkaar, waar andere de opeenvolgende nummers geen goed doen. Het zijn stuk voor stuk topnummers en de cd is wellicht de beste uit Sinéads carrière, maar de opbouw van de tracklist had wat vloeiender kunnen zijn.

Samengevat is dit echt een prima album, Sinéad is (gelukkig) weer helemaal terug. Eigengereid als altijd en muzikaal nog even groots als vroeger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten