maandag 16 april 2012

Go Back to the Zoo - Shake A Wave

Met Benny Blisto wist de Nijmeegse rockband Go Back to the Zoo de Nederlandse muziekmarkt te veroveren. Nummers die zo afkomstig konden zijn van een album van een Franz Ferdinand of The Kooks klonken veelal over de ether. Weten de Nederlandse rockers deze beweging voort te zetten met hun nieuwe album Shake A Wave?

1. Weekend America
2. Somebody Else
3. Summer Ends
4. I Get Up
5. Please Don't Leave Me
6. Flashlight
7. I Can't Stop My Feet
8. Fire In The Streets
9. Hold Forever
10. What If
11. Secret
12. Keep On Running

Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/shake-a-wave-go-back-to-the-zoo-0602527934792 

Het antwoord op deze vraag is geen makkelijke, laat staan dat het ongenuanceerd te brengen is. Aan de ene kant kun je zeggen dat ze muzikaal enorm gegroeid zijn. Dit album is wat donkerder van aard dan hun debuutalbum, iets meer rock en gelaagder. Een lichte verschuiving van een Brits naar een Amerikaans geluid, maar nog altijd even aangenaam.

Echter is er ook een andere kant, een kant van veminderde hitpotentie. Er staan geen hits op Shake A Wave, waar ik mee bedoel dat er geen Beam Me Up of Electric te vinden is op de cd. Nummers als Somebody Else, I Can't Stop My Feet en I Get Up komen in de buurt, maar evenaren nooit de eerdergenoemde hits. Over het algemeen genomen is Shake A Wave een veel betere plaat dan Benny Blisto, zij het zonder echte uitschieters.

Op Shake A Wave horen we vooral de muzikale groei van de Nijmegenaren, die indrukwekkend te noemen is. Daarnaast hoor je aan de cd af dat ze ontzettend veel plezier hebben in het spelen en dat zal het live helemaal goed doen. Dat deze groei gepaard gaat met misschien minder echte hits, neem ik dan ook maar al te graag voor lief.


donderdag 12 april 2012

The Kyteman Orchestra

The Kyteman Orchestra, dat is alles. Geen albumtitel of geen artiest? Het is een kwestie van perspectief, dit hele album en de hele ervaring. Vaag? Nee, The Kyteman Orchestra.

1. Intro
2. While I Was Away 
3. Truth or Dare 
4. Angry at the World 
5. Long Lost Friend 
6. Preaching to the Choir 
7. 7/8 
8. The Void 
9. The Mushroom Cloud 
10. The Ballad 
11. On S'en Fout 
12. Day One

Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/the-kyteman-orchestra-the-kyteman-orchestra-8714835093763  
 
Niemand kan en mag ontkennen dat Colin Benders een wonderlijk artiest is. Onder zijn artiestennaam Kyteman doet hij gewoon wat hij wil, wat hij leuk vindt en waar hij zich goed bij voelt. Of hij het meesterbrein of enkel de aanstichter is weet ik niet, maar hij heeft samen met een groep briljante muzikanten een beleving neergezet die zijn weerga niet kent. Album? Nee, beleving.

Hiphop komt zeker terug op dit album, zij het perfect verwoven in de klassieke klanken en arrangementen. Kyteman regeert als trompettist en orkestleider, ruimte latend voor ieder individu om zijn of haar kunstje te doen. Dit leidt tot een epische soundtrack van het hedendaagse leven, wat zich wellicht meer identificeert als een kunstuiting dan muziek. Uit deze review word je je toch geen wijs, dus luister deze magistrale uitgave en oordeel zelf.

maandag 2 april 2012

Acda en De Munnik - 't Heerst

't Heerst zeggen ze wel eens, refererend aan bijvoorbeeld verkoudheid of de griep. Deze periode is net voorbij, hoewel de temperatuur nu toch weer wat naar beneden duikt, maar toch hebben Acda en de Munnik besloten hun album aan de begin van de lente uit te brengen. Hooikoorts heerst, is dat iets? Zonder gekheid, het gaat om de onverschilligheid die heerst op dit album.

1. Voetstuk Staan
2. Kom Dan Bij Mij
3. Hé Mooie Vriend
4. Suiker En Azijn
5. Amsterdam (Hij Die Slentert)
6. Geluk Heb Je Te Leen
7. Hier Voor Jou
8. Jij Hoort Bij Mij
9. In Gedachten
10. Halve Zinnen
11. Woorden Van Een Ander
12. Geef Me Al Je Armen
13. Kop Van Zuid
14. Sterker Nu Dan Ooit
15. Kijk Me Na

Hier verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/muziek/t-heerst-cd-acda-de-munnik-8718375087657

Onverschilligheid is het thema van het duo's nieuwe theatershow en komt misschien in mindere mate aan bod op dit album, maar maatschappijkritisch is 't Heerst zeker. Zo gaat het eerste nummer, wat tevens de eerste single van het album is, over het niet op een voetstuk mogen staan. "De Nederlander" waardeert dat soort gedrag meestal niet zo.

Op de hoes prijkt 'recorded in Memphis', maar erg rock 'n roll wordt het nergens. Gelukkig maar, want Acda en de Munnik weten altijd mooie nummers te maken die prachtig zijn in hun eenvoud en naaktheid. Zo ook op 't Heerst, wat bol staat van de aanstekelijke popliedjes zoals we die van Acda en de Munnik kennen.